Nyári tábor 2022

IMG 20220718 151059Az Interreg Family projekt keretén belül A Háromkő Egyesület szakmai segítségével a Szent Gellért pasztorációs központ nyári tábort szervezett 2022 július 17 és 21 között. Az eredetileg 5 naposra tervezett tábor sajnos egy nappal lerövidült a még mindig jelen lévő Covid járvány miatt. De ami a 4 napba belefért az sok élményt és vidámságot hozott a tábor 30 résztvevőjének. A nap általában jó kedéjű reggeli tornával kezdődött, majd következett egy kis bábjelenet és beszélgetés a nap aktuális témájáról. Ezt kiscsoportos munka, kézügyesség követte. Persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a sok játék és munka során mindenki meg tud éhezni. Szóval a tízórai és az uzsonna sosem váratott magára. Az énektanulás mindig gitárosan zajlott így még a fiúknak is volt kedvük énekelni. Minden nap volt egy kis sportolás, vetélkedő, kézügyesség és népi játék. De a lelkiekről sem feledkeztünk meg. Majdnem minden nap misével zárult. A lányok énekükkel tették szebbé, a fiúk ministrálásukkal sgítették a misét.

A hétfői nap az egészséges életmódról szólt, ezért aznap sportvetélkedők voltak a Kultúrpark parkjában. Staféta játékok, versenyek, kötélhúzás.

A keddi nap különleges volt, mert kirándulni mentünk egy honismereti túrára. A mecenzéfi erdők felett meglátogsttuk  a Szent Anna zarándok templomot. A túra után jól esett a wellnes és az úszás a közeli "Zaltý hýľ" nevű hotelben. Mindenki fáradtan, de boldogan tért haza. 

A szerdai nap a hagyoményokra fókuszált. Nem csak hogy ki-ki a családjában milyen hagyományokat ápol, hanem a régi népi világban milyen hagyományok voltak jelen. Ezen a napon népi játékokat játszottuk és sokat kéyműveskedtünk.

A csütörtöki napon öko napot tartottunk, amin nem csk beszéltünk arról, hogy családjaink hogyan termeljenek kevesebb hulladékot, illetve hogy szeparálják azt, esetleg mit tudnak házilag újrahasznosítani. Az újrahasznosítás egyik módszerét a gyakorlatban is kipróbáltuk, amikoris hulladékból játékot készítettünk.

Az ötödik nap mindenki váratlanul ért a tábor hirtelen befejezése, pedig még annyi tervünk volt, hisz a helytörténeti nap a kassai óvárosba és a titokzatos Dómba vezett volna. De nem így történt. A vezetők, akik nem betegedtek le maszkban fogadták azokaz, akik későn értesültek a tábor időelőtti bezárásáról. Miután átvették az itt hagyott dolgaikat szomorúan tértek haza, bár az előző négy nap élményei vígaszul szolgálhattak nekik.