Katolikus Kassa

A kassai Szent Gellért pasztorációs központ honlapja

A Családok Világtalálkozójának kassai rendezvénye

A Családok X. Világtalálkozója június 22-étől június 26-ig zajlott, különleges, eddig példa nélkül álló formában, ugyanis a világtalálkozó ezúttal több központú volt, és a világ minden részére kiterjedt.
A találkozó fővárosa Róma volt, miközben az egyházmegyék helyi programokat szerveztek a családoknak és a közösségeknek, hogy bevonják a híveket és élettel töltsék meg az eseményt.

A találkozó előtt Fernec pápa videüzenetben szólt a családokhoz: „A korábbi találkozók során a családok nagy része otthon maradt, és távoli eseményként élte meg az összejövetelt, a televízión keresztül vagy sok esetben egyáltalán nem követte. Ezúttal a világ minden pontját érinti majd a találkozó, bízva a Gondviselésben, hogy mindenki, aki a közösség részének érzi magát, részt tudjon rajta venni.”
„Azt kérem tőletek, hogy legyetek élettel teliek, aktívak, kreatívak a családokkal való találkozó szervezésében a római programokkal összhangban és párhuzamban” – buzdított Ferenc pápa videoüzenetében

Ennek szellemében a kassai magyar katolikus pasztorációs központ családi napot szervezett július 2-án. A helyszín a Kassától nem messze lévő erdőtől körülölelt mesébe illő helyen a Zlatý Hýľ családi wellness hotel. A családok a reggeli misén találkoztak, ami után különbusszal mentek ki a helyszínre. 

A svájci hegyi lakokat megszégyenítő szépségű családi wellness hotel bemutatása után frissítők és a család biofarmján készült különböző sajtok várták a találkozó résztvevőit. 
 
A hotel konferencia termében családias hangulatban, ki-ki babzsákokon, székeken hallgatta Zoli atya ismertetőjét a Rómában lezajlott találkozó programjáról. Felvázolta, hogy a mi helyi találkozónk célja is a Ferenc pápa által választott téma - „A családi szeretet: hivatás és az életszentség útja” – feldolgozása, szem előtt tartva az Amoris laetitia néhány hangsúlyos útmutatását. Az apostoli buzdítás világos javaslatokat, irányelveket ad a családpasztoráció lehetséges előmozdításához az elkövetkező években.
Időszerű és összetett kérdésekről van szó, amelyeknél iránytűként kell követni Ferenc pápa állandó felhívását a pasztorális megújulásra és irányváltásra: az első lépés ugyanis, amelyet mindannyiunknak meg kell tennünk, hogy tudatosítjuk a családokban, hogy életük hivatás, hogy mindennapi életükben az életszentség hihetetlen útjait fedezhetik fel, hogy átalakíthatják egyházi és társadalmi környezetüket.
 
Az előadás témáját kis csoportokban vitattuk meg, korosztály szerint 3 csoportra osztva, ahol a fő témát szem előtt tartva több kérdésre kerestük a válszt. Többek közt ezekre: “Éreztem e valaha, hogy Isten a másikon keresztül formál engem?” vagy “Milyen jó tulajdonságokat fedezel fel a házastársadban? vagy “Érezted e családodban vagy környezetedben, hogy valaki közelebb vitt Istenhez”?
A kiscsoportos megbeszélések alatt született fő gondolatokat mindhárom csoport megosztotta egymással. A fiatal családosok csoportja arra jött rá, hogy az egyik legfontosabb tulajdonság a türelmesség, míg az idős házasok csoportja, tudásban és tapasztalatban előbbre járva azzal egészítette ki ezt, hogy a házasságban tapasztalt türelem már a szeretet gyümölcse és az életszentség része. Ezzel a találkozó küldetésének legszebb mozzanatát éltük meg, amit Ferenc pápa a családokhoz intézett missziós felhívásában ír le:
 

“Folytassátok utatokat,
és hallgassatok az Atyára, aki hív benneteket:
legyetek misszionáriusok a világ útjain!
Ne járjatok egyedül!
Ti, fiatal családok, engedjétek, hogy vezessenek benneteket azok,
akik már ismerik az utat!
Ti, akik előrébb jártok, szegődjetek útitársul a többiek mellé!
Ti, akik a nehézségek miatt elveszettnek érzitek magatokat,
ne hagyjátok, hogy eluralkodjon rajtatok a szomorúság!
Bízzatok a Szeretetben, amelyet Isten belétek helyezett,
kérjétek a Lelket mindennap, hogy felélessze annak tüzét!”

A közös ebéd után a fiatal családok fürödni mentek a hotel wellness részlegébe, míg az idősebb házaspárok az árnyékos teraszról üdítőket kortyolva figyelték a pancsoló gyerekeket. Az ilyen több generációs találkozó több szempontból is hasznos. A fiatal családok, látva az egymást még mindig szerető idős párokat, inspirációt meríthetnek a kitartáshoz és a házastársuk iránti türelemhez. Az idős házaspárokat pedig, látva a fiatal családokat, megnyugvással és reménnyel töltheti el, hogy van aki folytatja, van aki hasonló utat választott, mint ők.

Kriszta tapasztalt cserkész vezetőként, kompromisszumot nem tűrve, mindenkit bevont a népi körjátékokba és néhány menet után minden generáció levetve gátlásait, vidáman játszott és táncolt.

Személyes beszélgetések sora következett, amíg az apukák kihívták gyermekeiket egy barátságos focimeccsre a hotel melletti sportpályán. A meccs időnként kaotikus, de annál szórakoztatóbb csatái végül a gyerekek szoros győzelmével végződött.

A kocsmakvíz vegyes csapatokban zajlott és bizony nagy segítség volt egy egy kamasz fiatal azoknál a kérdéseknél, ahol egy mai énekesről vagy egy újabb filmről volt szó. A kvíz még azokat is fellelkesítette és aktivizálta, akik egyébként csak passzív megfigyelőként szándékoztak részt venni. 

A Családok Világtalálkozójába a helyi, kassai találkozó méltón csatlakozott be és valóban “A család szeretetének és szépségének ünnepe” volt. Teljesítettük, amit Ferenc pápa kért tőlünk: 
“Örömmel hirdessétek a család szépségét!
Hirdessétek a gyermekeknek és a fiataloknak
a keresztény házasság kegyelmét!
Öntsetek reményt azokba, akik nem remélnek! “

 

Aktuális miserend

2022 októberétől

Templom

hétfő  7:00 Premontrei 
  17:00 Orsolyiták 
kedd  7:00 Premontrei
   17:00 Orsolyiták 
szerda  7:00  Premontrei
   17:00 Orsolyiták 
csütörtök  7:00  Ferencesek
   17:00  Premontrei
péntek 7:00  Ferencesek
   17:00  Premontrei
szombat  7:00  Premontrei
vasárnap  7:15 Ferencesek
   8:30  Orsolyiták 
   10:00  Premontrei
  11:30 Déli plébánia
  12:00 Dóm

 

banner 336x280 hu

Közösségi képek

228119448_126521173010033_2264219850439376911_n.jpg

IMG 20221206 162854C